Десять зерен мудрості стародавнього українського богослов’я. Рекомендують учні православної академії

Колекція Нової бібліотеки Софі-Мудрості поповнилася цитатами з творів часів Київської Русі, які  по праву можна вважати стародавньою спадщиною українського богослов’я.

Уривки з  проповідей, послань, молитов святителя Іларіона Київського, Климента Смолятича, Якова Мніха, Никифора Грека, святителя Кирила Турівського дібрали студенти Київської православної богословської академії (КПБА) під час підготовки до міжконфесійного семінару «Спільна спадщина. Головні богослови Київської церкви усіх часів», який відбувся 31 березня 2021 року.

Цитати були їхніми власними перекладами з російської чи церковнослов’янської мов. Під час роботи над текстами вони використовували маловідомі словники. Брак якісних перекладів сучасною українською спонукав студентів до такої діяльності. 

Наводимо десять цитат зі скарбниці українського богослов’я про віру, мудрість та чесноти.

Подвигнемо себе, браття, проявимо зусилля у цьому малому і короткому віці! Яка нам користь від цього зітліваючого тіла? Якщо б нам [тут] і у вогні горіти, то і це було б тільки до смерті; а там з Господом, ми царювали б вічно у славі. Але я не говорю, щоб нам повергнути себе у вогонь. Нехай не буде цього! Але потрудимося, щоб висушити тіло наше. Бо Господь сказав: “якщо пшеничне зерно, упавши на землю, не помре, то залишиться одне, а якщо помре, то принесе багато плодів.” (Ін 12:24).

Джерело: Свт. Іларіон Київський. «Повчання про користь духовну до всіх православних християн»

Премудрість є Божество, а храм — людство.

Джерело: Климент Смолятич. «Послання, написане Климентом, митрополитом руським, Фомі пресвітеру»

Міркуй, любий, адже міркувати належить і знати, як усе це існує, й управляється, і вдосконалюється силою Божою: жодної немає такої сили, крім сили Божої, жодної немає такої допомоги, крім допомоги Божої, бо все, як сказано, що побажає Він, уже створив на небесах і на землі, і в морі, у всіх безоднях, і подібне.

Там само

Якщо хочеш чудеса творити, за прикладом апостолів, –  це для тебе можливо: вони лікували кульгавих та зціляли сухоруких, — ти ж настанови кульгавих у вірі, і ноги, що біжать на забави, наверни до своєї церкви, і руки, що висохли від скупості, простягни з милостинею убогим.

Джерело: Яків Мніх «Послання до Божого слуги Димитрія»

Коли ти молишся Богу, – прости мене, як і тебе я простив, і будь розсудливим, нехай ніякої шкоди не буде іншим; не мсти ворогові, дочекайся Господа, нехай Він допоможе: бо терпіння проявляється не ззовні, але в серці, не словом воно пізнається, але ділом.

Там само

Нехай не буде Ісус нам у мирні роки другом, а в тяжкі роки — ворогом.

Там само

Воістину ми маємо потребу у їжі рослинній, пісній: це ж приборкує тілесні пристрасті, вгамовує огидні бажання, і дає духу владу над тілом. І так підкорюється гірше кращому, тобто тіло душі. Як і те, що стосується стегон наших: приборкай їх, і змій умертвиться. І в тиші перебуватиме душа, і в мирі глибокому пожинатиме мир, який є в нас, якого ми й бажаємо, промовляючи: «Мир всім!».

Джерело: Никифор Грек «Послання до Володимира Всеволодовича Мономаха про піст, і стримання почуттів»

Розум — старший і вищий за всіх, ним бо і відрізняємось ми від тварин, за його допомогою пізнаємо небо і інші творіння, і кожен з нас, хто правильно використовує його, приходить до пізнання Бога.

Там само

Солодко — медовий стільник, і добре — цукор, та краще за них книжне знання: тому, що воно — скарб життя вічного.

Свт. Кирило Турівський «Притча про людську душу і тіло»

Той, хто знайшов скарб священних книг, а також пророчих, і псалмів, і апостольських, і самого Спасителя Христа збережених промов, розум істинний, який розмірковує, — вже не собі одному на спасіння, але і багатьом іншим, які слухають його.

Там само

Поділитися

Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *