П’ять тем книги «Буття»: читаємо з Пінхасом Полонським

У 2020 році українською вийшов перший том коментаря до Тори «Біблійна динаміка» дослідника юдаїзму з Ізраїлю Пінхаса Полонського. Коментар друкується російською, англійською, українською та іспанською мовами.

Перший том присвячено книзі Буття, готуються до виходу наступні два томи — Вихід та Числа.

Коментар розглядає персонажів та ідеї Тори в їхньому розвитку — вони постають не «статичними праведниками», а динамічними особистостями, які розвиваються, змінюючи свої життєві концепції в процесі діалогу з Богом. Так вони виглядають ближчими і зрозумілішими сучасному читачеві, стають орієнтиром у пошуку власного шляху в служінні Всевишньому.

«Божественне Слово по-різному відкривається суспільству в залежності від його рівня розвитку, менталітету і соціальних проблем. Тому не можна обмежитися тільки колишніми коментарями до Писання — завжди потрібно бути відкритим до нових підходів, які даватимуть відповіді на запити часу. Водночас, якщо цивілізація відривається від свого коріння, — зауважує автор коментаря Пінхас Полонський, — то вона втрачає джерело життєвих сил. Тому потрібен баланс: з одного боку опора на традицію, а з іншого — орієнтація на розвиток».

Пропонуємо вашій увазі п’ять основних тем початкових глав книги Буття:

  • Світ був створений недосконалим, і, тим не менше, Бог підтвердив, що «це добре». Світ і не повинен був від самого початку бути ідеальним. Але мав давати людині можливість покращувати його, удосконалювати, щоб тим самим людина ставала партнером Бога у справі створення світу.
  • Бог — це Особистість, Він створив людину особистістю і далі говорить із ним. Усе, що ми робимо, — це наше слово, звернене до Бога. Все, що з нами відбувається, — це божественне слово, звернене до нас. Монотеїзм — це релігія одкровення, діалогу. Його центральна ідея полягає в діалозі з Богом як Творцем світу, його абсолютним Господарем (а не з різними роз’єднаними силами світу).
  • Мета Бога в діалозі з людиною полягає зовсім не в тому, щоб людина слухалася і корилася, а в тому, щоб вона ставала співрозмовником, опонентом. Для цього людина повинна бути достатньо незалежною та самостійною. Щоб піднятися на рівень діалогу з Богом, співучасті в управлінні світом, треба не тільки любити і згоджуватися, але іноді й сперечатися, відстоювати свою точку зору, критично мислити навіть стосовно божественного слова.
  • Принцип «уподібнення Богу», Imitatio Dei є основною етичної максимою, правилом поведінки в усіх монотеїстичних релігіях. Його ідея полягає в тому, що «створення людини за подобою Бога» — це точка, з якої починається шлях людини. І далі він лежить через примноження й поглиблення богоподібності.
  • Бог є, перш за все, Творцем, тому, якщо людина хоче бути подібною до Бога, вона повинна творити. Самостійна творчість є найважливішим елементом богоподібності людини.

Поділитися

Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *